raspberry-pi-b-plus1Raspberry Pi kredi kartı boyutunda bir bilgisayardır. Televizyonunuza bağlayıp görüntü alabilir, bir klavye bağlayabilirsiniz. Yetenekli küçük bir bilgisayar diye adlandırdığımız Raspberry Pi ile normal masaüstü bilgisayarlarda yaptığınız işleri örneğin, sözcük işlemciler ve hesap programları (Word, Excel) ile çalışabilir çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz.

Ayrıca yüksek çözünürlüklü HD videolar oynatabilirsiniz. Ayrıca tüm dünyada çocukların alıp kullanabileceği, basit programlama yapabilecekleri hatta deneylerinde kullanabileceği uygun fiyatlı bir bilgisayar gibi düşünebilirsiniz.

Tak ve Kullan bir cihaz olduğundan, yalnızca Raspberry Pi kartı gelecek. Diğer tüm ekipmanları, güç adaptörü, SD kart veya diğer tüm aksesuarlarını da ayrıca sipariş edebilirsiniz. Raspberry Pi nerede üretildi, menşei neresidir! Raspberry Pi, İngiltere’de Cambridge ARM laboratuvarlarında bir grup öğrenci tarafından geliştirildi ve menşei İngiltere’dir.

Raspberry Pi için şuan Windows desteği yok, Linux tabanlı Raspbian ya da ARM destekli Linux dağıtımlardan (Debian GNU/Linux, Fedora, Arch Linux ARM, RISC OS) birisini kullanmak durumundasınız.

Bu işletim sistemlerinden herhangi birisini kullandığınızda temel seviyede internette gezinme, oyun oynama (kurulumu kolay olmasa da Quake 3 bile oynanabiliyor) , yazılım geliştirme, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme, video izlemek ve müzik dinlemek mümkün (Bunun için OMXplayer adında komut satırından çalışan bir program bulunuyor)

Raspberry Pi’de bulunan web tarayıcılarında Adobe Flash, HTML 5 ve Java desteği olmadığını özellikle belirtelim. Dolayısıyla Youtube vb. sitelerden video izlemek ya da Java desteği isteyen web tabanlı oyunları oynamak mümkün değil.

raspberrypi

Raspberry Pi’yi media center olarak kullanmak

Raspberry Pi’nin şuan için en iyi kullanım alanı olarak Media Center uygulamaları olduğunu söyleyebiliriz. Hali hazırda h.264/MPEG-4 AVC formatındaki videolar için donanımsal desteği var ve 1080p çözünürlükteki Full HD filmler için 30fps sunabiliyor. Raspberry Pi’yi Media Center olarak kullanmak isterseniz popüler XBMC yazılımını içeren hazır dağıtımlardan (Raspbmc, OpenELEC ya da Xbian) istediğinizi kurabilirsiniz.

Bu şekilde bir kurulum yaptıktan sonra XBMC içinden Youtube eklentisini indirerek (Başka siteler ve IPTV servisleri bulunan oldukça uzun bir eklenti listesi var) videoları izlemek mümkün hale geliyor.

Teknik özellikleri

İşlemci: Broadcom BCM2835 (700MHz, ARM1176JZF-S  tabanlı)
Grafik işlemcisi: Broadcom Video Core IV (OpenGL ES 2.0, 1080p destekli)
• 256MB Ram
• Yeni modellerde 512MB Ram
• 1 adet USB 2.0 (Model B’de 2 tane var)
• HDMI yuvası
• SD kart okuyucu,
• 3.5mm ses jakı,
• RCA video çıkışı,
• CSI bağlantısı
Ethernet (Sadece Model B’de)
İşletim sistemi: Debian GNU/Linux, Fedora, Arch Linux ve türevleri
Düşük seviye çevre birimleri: 8 adet GPIO, UART, I²C bus, SPI bus’la birlikte iki Chip Select, +3.3 V, +5 V, ground

Mekatronik Eğitim
Takip Et